ניתוחים רובוטיים, על אף חדשנותם, הופכים עם הזמן להיות השיטה המועדפת לטיפולים כירורגים, עקב יתרונותיהם הרבים בהשוואה לניתוחים פתוחים או ניתוחים לפרוסקופיים. מדריך זה יספק סקירה כללית לגבי ניתוחים רובוטיים, למי הם עשויים להתאים, אילו סוגי ניתוחים קיימים ואיך אפשר לבחור את המנתח הטוב ביותר בתחום.
מהם ניתוחים רובוטיים?
ניתוחים רובוטיים, הינם הליכים או פרוצדורות זעיר פולשניות, שבהם המנתח שולט באמצעות זרועות רובוטיות המסייעות לו בביצוע הפעולה הכירורגית מעמדתו ליד לוח הבקרה. למעשה הרופא מפעיל מרחוק את הזרועות הרובוטיות באמצעות מחשב, תוך ניצול הדיוק שלהן ומזעור הסיכונים, לאחר שביצע חתכים קטנים והחדיר מצלמה זעירה לחלל הבטן. מטרת הניתוח היא לשפר את שיעורי ההצלחה ולספק תוצאות רפואיות טובות יותר עקב הפחתת זמן הפרוצדורה עצמה ומידת פולשנותה.
במה הם נבדלים מניתוחים לפרוסקופיים או ניתוחי בטן בשיטה פתוחה?
ההבדל העיקרי בין ניתוח לפרוסקופי לניתוח רובוטי הוא שלפרוסקופיה היא פרוצדורה זעיר פולשנית המבוצעת באמצעות מכשירים כירורגיים המוחדרים דרך מספר חתכים קטנים בבטן המטופל. אך בעוד בניתוח לפרוסקופי נדרש המנתח לנווט את דרכו באתר המנותח באמצעות כלים שונים, ניתוח רובוטי, לעומת זאת, מופעל מרחוק על ידי הרופא באמצעות המחשב, ומאפשר לו לשלוט בזרועות הרובוטיות האינטראקטיביות, שיכולות לבצע הליכים מורכבים בדיוק גבוה יותר.
ניתוחים פתוחים בכלל וניתוחי בטן פתוחה בפרט, מאופיינים בפולשנות רבה כך שהם עלולים להעמיד בסיכון את האיברים הסמוכים, נוטים יותר לזיהום ואיבוד דם. מידת הפולשנות הנמוכה של ניתוחים רובוטיים מהווה הבדל נוסף בינם לבין הניתוחים הפתוחים, כאשר יתרונם מתבטא בזמני החלמה מהירים יותר ופחות סיבוכים.
למי הם עשויים להתאים?
ניתוחים רובוטיים עשויים להתאים כאשר נדרשות פרוצדורות מורכבות או למי שנמצא בסיכון גבוה יותר לסיבוכים אם הוא יעבור ניתוח מסורתי, פולשני וגדול יותר (כמו למשל מעשנים, מטופלים אשר עברו מספר ניתוחי בטן ועוד). ככלל, כל מטופל שזקוק להליך שניתן לבצע בצורה רובוטית עשוי להיות מועמד טוב ולהינות מכלל היתרונות הגלומים בפרוצדורה זו.
אילו סוגים של ניתוחים רובוטיים קיימים?
קיימים מגוון רחב של ניתוחים, אשר עשויים לכלול פרוצדורות וניתוחים לתיקון בקע למיניו לרבות בקע במפשעות, ניתוחי בקע בדופן הבטן וניתוחי בקע בסרעפת. בניתוחי בקע, יוכל המנתח להגיע גם לאזורים מורכבים יותר מבחינה אנטומית לתקן את הבקע באמצעות תפרים ולהניח רשת לחיזוק.
כמו כן ניתן להשתמש בטכניקות רובוטיות גם כאשר ישנם גידולים של המעי הגס, גידולים של בלוטת האדרנל, כריתת טחול וניתוחים בקיבה, אשר כבר לא מחייבים פתיחות בטן מלאות ומסוכנות.
מהם היתרונות המרכזיים של ניתוחים רובוטיים?
היתרונות הינם רבים ומתבטאים במספר אופנים. ראשית, ניתוחים רובוטיים הם פחות פולשניים, כך שחווית המטופל בדרך כלל תהיה קלה יותר ועם פחות סיכון לסיבוכים. מעצם העובדה שהחתכים שנעשים יכולים להיות קטנים יותר, נמנעת פגיעה ברקמות או איברים הסמוכים למקום הספציפי הנדרש, וכן יש פחות חשש לזיהום ואיבוד דם מאזורים סמוכים ומהאתר המטופל עצמו.
בנוסף, ניתוחים רובוטיים מבוססים על שליטה מרחוק והנחיית מחשב, מה שהופך אותם לדייקנים ומדויקים יותר מטכניקות אחרות. מעבר לכך ניתוחים רובוטיים מאפשרים לבצע פרוצדורות מורכבות יותר שכן טכניקה זו מאפשרת להגיע למקומות מאתגרים יותר. לבסוף, ניתוחים רובוטיים מאפשרים למנתח לבצע פעולות עדינות במיומנות רבה יותר מכפי שניתן היה לבצע בניתוחים המסורתיים. בנוסף, טכניקת ניתוח זו מלווה בהדמייה טובה ואיכותית יותר של פנים הבטן, כך שהמנתח יכול לראות באופן ברור ובהיר יותר את הנדרש לתיקון.
בחירת בית חולים ומנתח
בכדי לקבל את המיטב ולהנות משיעורי הצלחה גבוהים, חשוב לבדוק מהי ההכשרה של הרופא המנתח, מה הניסיון שלו בניתוחים מסוג זה, האם הצוות הרפואי מיומן בניתוחים אלה והאם נעשה מעקב אחר המטופלים.
ד"ר קוריאנסקי יוסף הינו בין החלוצים בארץ בביצוע ניתוח רובוט בכירורגיה כללית והינו בעל ניסיון בניתוחים אלו.
הצוות שאיתו הוא מנתח בבית החולים מדיקל סנטר בהרצליה, הינו צוות קבוע שכולל את ד"ר פביאן גרסטנהבר, צוות סיעוד, צוות הרדמה וצוות חדר ניתוח.
לאחר הניתוח המטופלים נשארים במעקב של ד"ר קוריאנסקי לכל זמן שידרש עד להחלמה אופטימלית.