הכל אודות כיס המרה

כיס המרה הוא איבר קטן דמוי כיס בחלק הימני העליון של הבטן, תפקידו לאגור מרה, נוזל המיוצר על ידי הכבד ומסייע בפירוק מזון שומני. במקרה ומתפתחות בעיות, ניתן להוציא אותו, מכיוון שאנשים יכולים לחיות גם בלעדיו.

כיס המרה – תפקידים מרכזיים

לפני שאתם מתחילים לאכול, כיס המרה שלכם מלא במרה ולאחר תחילת הארוחה הוא מקבל אותות להתכווץ ולסחוט את המרה האצורה דרך דרכי המרה. המרה מוצאת בסופו של דבר את דרכה אל צינור המרה הגדול ביותר- צינור המרה המשותף. מרה עוברת דרך צינור המרה המשותף לתריסריון, החלק הראשון של המעי הדק, שם היא מתערבבת עם מזון שמחכה להתעכל. לאחר האוכל, הוא מתרוקן ומחכה להתמלא שוב.

כיס המרה – בעיות נפוצות

מספר מצבים יכולים לגרום לבעיות, כאשר המצב השכיח ביותר הוא אבני מרה. אבני מרה בדרך כלל אינן מזיקות אך לעיתים עלולות להוביל למצבי חולי שונים. בעיות אחרות עלולות לכלול דלקת, המתרחשת כאשר אבן מרה חוסמת את יציאת המרה מכיס המרה, דלקת לבלב באבני מרה המתרחשת כאשר אבן מרה נעה במורד צינור המרה המשותף וחוסמת את צינור הלבלב בנקודה משותפת ממש לפני הניקוז למעי הדק וסרטן כיס המרה שהינו נדיר יחסית.

תסמינים בולטים

התסמינים יכולים לנוע מחוסר סימפטומים כלל, כך שהחולים לא ירגישו באבני המרה ואפילו לא יידעו שיש להם אותן ועד תסמינים חמורים. במקרה בו אבני מרה חוסמות את זרימת המרה, הן יכולות להשפיע על כיס המרה או הלבלב, כך שאתם עלולים לחוות את התסמינים הבאים: כאבי בטן ימנית עליונה, כאבי בטן המקרינים לכתף ימין או לגב, כאב לאחר אכילת ארוחה שומנית, צהבת (הצהבת העור ולבן העיניים), בחילה והקאה, חום, צמרמורת, שתן בצבע חום בהיר וצואה בהירה.

דרכי טיפול אפשריות

רוב הבעיות מטופלות בהצלחה על ידי כריתת האיבר. הניתוח יכול להיעשות בשלוש דרכים עיקריות: בניתוח פתוח, בו המנתח מבצע חתך אחד גדול, ניתוח לפרוסקופי בו מבוצעים מספר חתכים קטנים וניתוח רובוטי שמהווה את השיטה העדכנית ביותר ונעשה על ידי מספר קטן של מומחים. ההחלטה לגבי סוג הניתוח המתאים ביותר עבורכם תיעשה על ידי המנתח, על פי שיקולים שונים. עם זאת, ניתן להגיד שבעוד ניתוח פתוח ייעשה בעיקר כאשר כיס המרה דלקתי או מצולק, ניתוח לפרוסקופי, אשר מוביל בדרך כלל להחלמה מהירה יותר, פחות כאבים וצלקות קטנות יותר יבוצע במרבית המקרים.

התאוששות מהניתוח וחזרה לשגרה

בדרך כלל ההתאוששות מניתוח כריתת כיס מרה הינה מהירה, במיוחד אם הניתוח הוא בשיטה הלפרוסקופית. רוב האנשים יוכלו להשתחרר מהאשפוז בבית החולים לאחר מספר ימים, וככל הנראה לחזור לרוב הפעילויות הרגילות תוך שבועיים. יש לציין כי יארך זמן רב יותר להתאוששות מניתוח פתוח, שיתבטא בזמן אשפוז ארוך יותר וחזרה לשגרה איטית יותר.

ניתן לנהל חיים נורמליים לחלוטין לאחר הניתוח, מכיוון שהכבד עדיין ייצר מספיק מרה כדי לעכל את האוכל, אולם במקום להיות מאוחסן בכיס המרה, הוא יטפטף לתוך מערכת העיכול. גם אם הומלץ לכם לנקוט בדיאטה מסוימת ולאכול מאכלים מיוחדים, אין צורך להמשיך בכך לאחר מכן. במקום זאת, עליכם לשאוף לתזונה בריאה ומאוזנת. חלק מהאנשים חווים בעיות כמו נפיחות או שלשולים לאחר הניתוח, אם כי זה בדרך כלל משתפר תוך מספר שבועות. אם אתם מבחינים שמזונות או משקאות מסוימים גורמים לכך, ייתכן שתרצו להימנע מהם בעתיד.

סיכונים פוטנציאליים 

ניתוח להסרת כיס מרה נחשב להליך בטוח, אך כמו כל ניתוח, יש תמיד סיכון לסיבוכים. סיבוכים אפשריים כוללים: זיהום בפצע, נזק לאחד הפתחים (הצינורות) המובילים את המרה אל מחוץ לכבד, קרישי דם ועוד.

בכל מקרה, כדאי תמיד לדאוג שהמנתח יהיה מהמנוסים והמומחים ביותר בתחום, כפי שמעיד ניסיונו של ד"ר יוסף קוריאנסקי , אשר הינו בעל ניסיון בעבודה מעל 30 שנה בתחום הכירורגיה, כולל כירורגיה כללית, כירורגיה לפרוסקופית מתקדמת, כירורגיה בריאטרית ולאחרונה גם כירורגיה רובוטית.

error: Content is protected !!
דילוג לתוכן