כריתת בלוטת יותרת הכליה

כריתת בלוטת יותרת הכליה

כריתת בלוטת יותרת הכליה, הנקראת בשפה המקצועית Adrenalectomy, נעשית בשיטה של כירורגיה לפרוסקופית זעיר-פולשנית. ניתוח זה נדרש כאשר ישנה הפרשת הורמונים מוגברת, בעקבות גידולים, גם אם לרוב קטנים ושפירים.

במאמר זה ננסה לסכם בקצרה את הבעיה, אופן הניתוח ומה צפוי לכם לפני ואחרי הניתוח.

תפקידן של בלוטות יותרת הכליה 

בלוטות האדרנל (או בעברית: בלוטות יותרת הכליה) הן חלק מהמערכת האנדוקרינית שלכם. הבלוטות הינן קטנות ובצורת משולש, וממוקמות על גבי שתי הכליות. בלוטות אלו מייצרות הורמונים שעוזרים לווסת את חילוף החומרים, מערכת החיסון, לחץ הדם, תגובה ללחץ ותפקודים חיוניים אחרים. בלוטות האדרנל מורכבות משני חלקים – הקורטקס (המוח) והחלק הפנימי של הבלוטה – שכל אחד מהם אחראי על ייצור הורמונים שונים.

כריתת בלוטת יותרת הכליה – קריטריונים

כאשר אחת מהבלוטות או שתיהן לא מייצרות מספיק הורמונים, הדבר עלול להוביל למחלות שונות ולסימפטומים הכוללים חרדה, הזעת יתר, עייפות, הטלת שתן תכופה, כאבי ראש, דפיקות לב או קצב לב מהיר, לחץ דם גבוה, משקל עודף, חולשת שרירים ועוד. הגורם השכיח לכך הוא גושים, שפירים או ממאירים, שעלולים לייצר כמויות מוגזמות של הורמונים מסוימים. מכיוון שבמרבית המקרים הגידולים יהיו קטנים ושפירים הם יוכלו להיכרת בשיטה הלפרוסקופית. רק במקרים נדירים יחסית, שיטה זו לא תוכל להיעשות, כאשר קיים חשש לגידול סרטני או במקרה של גידול גדול במיוחד.

אופן ביצוע ניתוח לפרוסקופי לכריתת בלוטת יותרת הכליה (אדרנל)

ניתוח לכריתת בלוטת האדרנל, שמתבצע בשיטה לפרוסקופית, נעשה כאשר המטופל נמצא תחת הרדמה כללית, שמשמעותה היא שתוכלו לישון שינה עמוקה, לא תחושו כאב ולא תהיו מודעים כלל למצבכם. סמוך למועד תחילת הניתוח ידאג המרדים להרגיע אתכם באמצעות תרופות שונות, וכך גם המנתח אשר מכיר אתכם ויידע לנסוך בכם את אותה הרגשת ביטחון, שכה חשובה להצלחה וריפוי.

השיטה הלפרוסקופית הננקטת בעת כריתת בלוטת יותרת הכליה כוללת הכנסת מערכת מצלמות טלסקופית דרך חתך קטן בדופן הבטן. בנוסף, מבוצעים כ 2-3 חתכים קטנים אשר דרכם מוחדרים מכשירים לביצוע ההליך הניתוחי באמצעותם יוכל המנתח לבצע את המניפולציות הדרושות. כדי שהמנתח יוכל בקלות להיכנס לאזור הכליות, הוא יידרש לנפח את הבטן באמצעות פחמן דו חמצני ואז לשחרר חלקים מהבלוטה מהרקמה הסובבת.

מה חשוב לדעת לפני ניתוח כריתת בלוטת יותרת הכליה?

ההרדמה המשמשת במהלך ביצוע הפעולה, אשר יכולה להיארך כשעה עד שעה וחצי, הינה הרדמה כללית. כדאי להיות ערים ומודעים לסיכונים וסיבוכים פוטנציאליים, אשר עלולים להתרחש בניתוח זה, בדומה לניתוחים אחרים, אך אין ספק שהסיכונים הכרוכים בשיטה הלפרוסקופית הינם קטנים יותר מניתוח בשיטה הפתוחה. כדי למזער עוד יותר סיכונים אלה, ודאו היטב כי סיפרתם ויידעתם הן את המנתח והן את המרדים בכל פרט מההיסטוריה ברפואית שלכם.

בנוסף, חייבים להזכיר, שישנם מקרים מסוימים, בהם תוך כדי הניתוח הלפרוסקופי, יהיה צורך לעבור לניתוח בשיטה פתוחה, המערבת חתך ניתוחי גדול יותר. ההחלטה לגבי המשך הניתוח תילקח על ידי המנתח, בהתבסס על שיקולים כבדי משקל או סיטואציות שונות שעלולות להתגלות במהלך הפרוצדורה, כמו דימום, מציאת גידול גדול או קושי בהגעה למקום הנדרש באמצעים הלפרוסקופיים.

יתרונות השיטה הלפרוסקופית אל מול וסיבוכים פוטנציאליים

לשיטה הלפרוסקופית ישנם יתרונות רבים, הכוללים חזרה מהירה יותר לפעילות רגילה, אשפוז קצר יותר ושכיחות נמוכה משמעותית לסיבוכים נלווים. כמו כן, תוכלו להינות, כמטופלים מצורך מופחת במשככי כאבים והתאוששות קלה. עם זאת, יש לזכור כי הניתוח אינו מתאים לכל מקרה או לכל מטופל, כמו למשל מטופלים הסובלים ממשקל עודף וכן מטופלים שסבלו בעבר ממקרי הידבקויות באזור האגן (בעקבות מחלה, ניתוחים קודמים או זיהום).

לצד יתרונות אלו, קיימים סיכונים, בדומה לכל ניתוח אחר, כמו דימומים, זיהומים או פגיעה באברים סמוכים. כך גם כדאי לזכור שכריתת בלוטת יותרת הכליה באמצעות לפרוסקופ היא הליך תובעני מבחינה טכנית ולכן מצריך מיומנויות והכשרה מיוחדים. כדי לממש את יתרונה הגדול של השיטה הנובעת מיכולת תצפית טובה על שדה הניתוח, יש לבחור את הכירורג המומחה ובעל הניסיון הרב ביותר.  

מה מצפה לנו לפני הניתוח?

לפני הניתוח והאשפוז בביה"ח, תידרשו להביא עימכם את כל אותן בדיקות שביצעתם, כמו בדיקות דם, א.ק.ג , צילום חזה וכו'. כמו כן, תידרשו להביא סיכום של האבחנות והתרופות שהינכם לוקחים באופן כרוני, מרופא המשפחה או הרופא המטפל. ככל שהנתונים עליכם ועל מצבכם הרפואי יהיו רבים ושקופים יותר, כך ההיכרות עימכם תהיה עמוקה יותר, והטיפול יהיה מיטבי. כשלושה שבועות לפני הפרוצדורה הצפויה, כדאי להפסיק לעשן, וכשבוע לפני- יהיה עליכם להפסיק לקיחה של תרופות נוגדות קרישה (כמו אספירין או קומדין) ולהתייעץ עם רופא המשפחה או המנתח לגבי הצורך בתחליפים.

ביום הניתוח עצמו תהיו בצום מלא, החל מ-6 שעות לפני הניתוח ואף מומלץ להימנע מלעיסת מסטיק.

זמן החלמה והתאוששות

האישפוז הצפוי לכם אם עברתם ניתוח לפרוסקופי יימשך יומיים, בעוד שניתוח בגישה פתוחה יהיה כרוך בחמישה ימי אישפוז. רוב החולים מחלימים מכריתת יותרת הכליה בשיטה הלפרוסקופית במהירות. לאחר השיחרור מבית החולים, תידרשו להתאושש בבית למשך שבוע עד שלושה שבועות עד שתוכלו לחזור לתפקוד מלא, למרות ששבועיים עד חודש לאחר הפעולה מומלץ להימנע מפעילות פיזית מאומצת.

ד"ר יוסף קוריאנסקי הינו בין החלוצים בארץ בתחום הכירורגיה הלפרוסקופית וצבר ניסיון רב בתחום זה, בנוסף למומחיות וניסיון בניתוחים בשיטה הרובוטית מתחומי הכירורגיה המתקדמת. ד"ר קוריאנסקי  ישמח לעמוד לרשותכם לפני ואחרי הניתוח, בכל שאלה שעולה לגבי מצבכם האישי.

כריתת בלוטת יותרת הכליה, הנקראת בשפה המקצועית Adrenalectomy, נעשית בשיטה של כירורגיה לפרוסקופית זעיר-פולשנית. ניתוח זה נדרש כאשר ישנה הפרשת הורמונים מוגברת, בעקבות גידולים, גם אם לרוב קטנים ושפירים. במאמר זה ננסה לסכם בקצרה את הבעיה, אופן הניתוח ומה צפוי לכם לפני ואחרי הניתוח.

תפקידן של בלוטות האדרנל ומה קורה אם הן כושלות?

בלוטות האדרנל (או בעברית: בלוטות יותרת הכליה) הן חלק מהמערכת האנדוקרינית שלכם. הבלוטות הינן קטנות ובצורת משולש, וממוקמות על גבי שתי הכליות. בלוטות אלו מייצרות הורמונים שעוזרים לווסת את חילוף החומרים, מערכת החיסון, לחץ הדם, תגובה ללחץ ותפקודים חיוניים אחרים. בלוטות האדרנל מורכבות משני חלקים – הקורטקס (המוח) והחלק הפנימי של הבלוטה – שכל אחד מהם אחראי על ייצור הורמונים שונים.

כאשר אחת מהבלוטות או שתיהן לא מייצרות מספיק הורמונים, הדבר עלול להוביל למחלות שונות ולסימפטומים הכוללים חרדה, הזעת יתר, עייפות, הטלת שתן תכופה, כאבי ראש, דפיקות לב או קצב לב מהיר, לחץ דם גבוה, משקל עודף, חולשת שרירים ועוד. הגורם השכיח לכך הוא גושים, שפירים או ממאירים, שעלולים לייצר כמויות מוגזמות של הורמונים מסוימים. מכיוון שבמרבית המקרים הגידולים יהיו קטנים ושפירים הם יוכלו להיכרת  בשיטה הלפרוסקופית. רק במקרים נדירים יחסית, שיטה זו לא תוכל להיעשות, כאשר קיים חשש לגידול סרטני או במקרה של גידול גדול במיוחד.

לתיאום פגישה ראשונית

error: Content is protected !!
דילוג לתוכן