מהי לפרוסקופיה?
לפרוסקופיה הגדרתה הסתכלות בחלל הבטן עם מצלמה (היא נגזרת מהמילים: "סקופיה" – מצלמה ו"לפרו" – בטן) והיא משמשת לצורך אבחון וטיפול במחלות שונות. הליך זה יכול לשמש הן לאיסוף דגימות של רקמה (ביופסיות) והן לטיפול (כריתה או פעולה אחרת) באיברים כמו רחם, שחלות, חצוצרות, כבד, לבלב, כיס מרה, טחול ובטן. לפרוסקופיה מבוצעת בהרדמה כללית, כך שתהיו מחוסרי הכרה במהלך ההליך ולא תזכרו אותו. בדרך כלל תוכלו להשתחרר כיום לאחר הפרוצדורה.
הכנה לתהליכי לפרוסקופיה
בהתאם לסוג ההליך הלפרוסקופי המבוצע, בדרך כלל תתבקשו לא לאכול או לשתות דבר במשך 6 עד 12 שעות לפני כן. אם אתם נוטלים תרופות מדללות דם (נוגדי קרישה), כמו אספירין או וורפרין, ייתכן שתתבקשו להפסיק לקחת אותם מספר ימים לפני כן, על מנת למנוע דימום מסיבי במהלך הניתוח. כך גם אם אתם מעשנים, ייתכן שיומלץ לכם להפסיק לעשן לפני ואחרי הניתוח. הסיבה לכך היא שעישון עלול לעכב את הריפוי לאחר הניתוח ולהגביר את הסיכון לסיבוכים כמו זיהום.
תהליך הפרוצדורה הלפרוסקופית
במהלך לפרוסקופיה, המנתח מבצע חתך קטן של בערך 1 עד 1.5 ס"מ, בדרך כלל ליד הטבור. צינור מוכנס דרך החתך, וגז פחמן דו חמצני נשאב דרך הצינור כדי לנפח את הבטן. ניפוח הבטן מאפשר למנתח לראות את האיברים הפנימיים שלכם בצורה ברורה יותר ומספק מקום עבודה נוח יותר. לאחר מכן מוחדר לפרוסקופ דרך הצינור הזה, אשר מעביר תמונות לצג טלוויזיה בחדר הניתוח, ומעניק למנתח מבט ברור על כל האזור.
אם הלפרוסקופיה משמשת לביצוע טיפול כירורגי, כגון הסרת התוספתן או כריתת כיס המרה, יבוצעו חתכים נוספים בבטן. ניתן להחדיר מכשירים כירורגיים קטנים דרך החתכים הללו, והמנתח יכול להנחות ולהגיע איתם למקום הנכון באמצעות הדרכת הלפרוסקופ. ברגע שכלים אלו נמצאים במקום, ניתן להשתמש במכשירים לביצוע הטיפול הנדרש. לאחר ההליך, יידרש הפחמן הדו חמצני להיות מוצא מחלל הבטן, החתכים ייסגרו באמצעות תפרים או קליפסים וחבישה קלה.
ההתאוששות מתהליך לפרוסקופיה
לאחר תהליך לפרוסקופי, אתם עלולים להרגיש עצבניים וחסרי התמצאות, מייד לאחר ההתאוששות מהשפעות ההרדמה. יש אנשים מסוימים שחשים בחילה או מקיאים, אך אלו הן תופעות לוואי שכיחות של חומרי הרדמה ואמורות לחלוף במהירות. אתם תהיו במעקב במחלקת התאוששות עד שתהיו ערים לגמרי ותוכלו לאכול, לשתות ולתת שתן. לפני שתעזבו את בית החולים, יוסברו לכם ההוראות המיוחדות לשמירת הפצעים וייקבעו לכם מועדים לפגישות מעקב ולהסרת התפרים (במידה ולא נעשה שימוש בתפרים ממיסים).
במשך מספר ימים לאחר ההליך, סביר להניח שתרגישו כאבים ואי נוחות במקום שבו החתכים נעשו, וייתכן שתרצו להשתמש בתרופות משככי כאב. חלק מהגז המשמש לניפוח הבטן עלול להישאר בתוך הבטן לאחר ההליך, מה שעלול לגרום לנפיחות, התכווצויות, כאבים בכתף מכיוון שהגז יכול לגרות את הסרעפת (השריר בו אתם משתמשים כדי לנשום) שעלול בתורו לגרות את קצות העצבים בכתף . אין מה לדאוג לתסמינים אלו, שסביר להניח יחלפו לאחר זמן קצר, לאחר שגופכם יספוג את הגז שנותר. בימים או שבועות שלאחר ההליך, סביר להניח שתרגישו עייפים מהרגיל, מכיוון שהגוף שלכם משתמש באנרגיה רבה כדי לרפא את עצמו. שינה קבועה וארוכה עשויה לסייע.
זמני החלמה מניתוחים לפרוסקופיים
הזמן שלוקח להתאושש מלפרוסקופיה שונה עבור כל אחד ואחת, והוא תלוי בגורמים כמו הסיבה לביצוע ההליך (האם הוא שימש לאבחון או לטיפול במצב), בריאותכם הכללית והאם מתפתחים סיבוכים כלשהם. לרוב, תקופת ההחלמה לאחר לפרוסקופיה תהיה תלויה בסוג הטיפול. לאחר הליך קל, כגון: ניתוח בקע מפשעתי, ייתכן שתוכלו לחזור לפעילות רגילה תוך 3 שבועות, אך לאחר הליך גדול יותר, כגון כריתת כיס מרה בגלל סרטן, זמן ההחלמה עשוי להיות ארוך יותר.
בדרך כלל מומלץ לעקוב אחר המטופלים לאחר ההליך, בעיקר ב-24 השעות הראשונות. בשעות אלו, יעקבו בבית החולים אחר טמפרטורה גבוהה מ-38 מעלות, צמרמורות, הקאות קשות או מתמשכות, כאבי בטן מתגברים, אדמומיות, כאב, נפיחות, דימום או הפרשות סביב הפצעים, הפרשות נרתיקיות חריגות או דימום נרתיקי, כאב ונפיחות באחת מהרגליים, תחושת צריבה בעת מתן שתן ועוד.
לפרוסקופיה רובוטית
התפתחות עדכנית יחסית בלפרוסקופיה היא השימוש ברובוטים כדי לסייע בהליכים הכירורגיים. במהלך לפרוסקופיה בעזרה רובוטית, המנתח ישתמש בקונסולה הממוקמת בחדר הניתוח כדי לבצע את ההליך על ידי שליטה בזרועות רובוטיות. הזרועות הרובוטיות מחזיקות מצלמה מיוחדת וציוד כירורגי ומספקת ראייה תלת מימדית וטווח תנועה מוגדל למכשירים הפועלים בתוך הגוף. לפרוסקופיה רובוטית מאפשרת למנתחים לבצע הליכים מורכבים עם דיוק טוב יותר וחתכים קטנים יותר. עם זאת, כדאי לציין שתהליך זה, משום החדשנות שבו, ניתן להיעשות רק על ידי מומחים אשר התמחו בתחום זה.
ישנן עדויות המצביעות על כך שלפרוסקופיה רובוטית עשויה להתלוות לשיעור סיכונים נמוך יותר בהשוואה ללפרוסקופיה רגילה או ניתוח פתוח. כמו כן זמן ההחלמה מניתוחים אלה עשוי להיות אף קצר יותר.
ד"ר יוסף קוריאנסקי אשר הינו כירורג בכיר ומנהל היחידה לכירורגיה אנדוסקופית מתקדמת בביה"ח איכילוב ומתמחה בכלל הניתוחים המבוצעים בגישה לפרוסקופית או רובוטית, יישמח לענות על כל שאלה ולטפל בכל בעיה הדורשת פתרון מהיר, מקצועי ומבעל ניסיון.