הכל אודות בקע מפשעתי

בקע בכלל ובמיוחד בקע מפשעתי מתרחש כאשר חלק פנימי בגוף נדחף למקום לא לו עקב חולשה בשריר או בקיר הרקמה שמסביב. השרירים שלכם בדרך כלל חזקים ומתוחים מספיק כדי לשמור על המעיים והאיברים הפנימיים במקומם, אבל בקע יכול להתפתח אם יש נקודות חלשות עקב גורמים שונים.

בקע מפשעתי – תסמינים

בקע מפשעתי (inguinal hernia) הוא הסוג הנפוץ ביותר מבין סוגי הבקעים השונים. הוא יכול להופיע כנפיחות או גוש במפשעה, או כאשר מבחינים בשק אשכים מוגדל (השקית שמכילה את האשכים). הנפיחות עלולה להיות כואבת, גם אם הגוש שמופיע לעתים קרובות כאשר אתם מרימים משהו נעלם כאשר אתם שוכבים.

בקע מפשעתי – גורמים

בקע מפשעתי מתרחש בדרך כלל כאשר רקמת שומן או חלק מהמעי, חודרים לתוך המפשעה. התוכן נדחף דרך נקודה חלשה בדופן השריר שמסביב לאזור הנקרא תעלה מפשעתית. הבקע יתרחש בעיקר בגברים, כאשר הוא בעיקר נגרם מהזדקנות, אם כי הוא יכול להתרחש בכל גיל. הסיבה לכך היא שככל שאתם מתבגרים, השרירים המקיפים את הבטן שלכם עלולים להיחלש. כמו כן בקע מפשעתי עלול לפעמים להופיע בפתאומיות לאחר הפעלת לחץ על הבטן, כמו מאמץ על אסלה במקרה של עצירות או נשיאת משאות כבדים. גורם נוסף עלול להיות גם שיעול כבד ומתמשך.

דרכי טיפול מרכזיות

ניתן לתקן בקע מפשעתי באמצעות ניתוח לדחיפת הבליטה חזרה למקומה וחיזוק החולשה בדופן הבטן. ניתוח בקע מפשעתי מומלץ בדרך כלל אם אתם סובלים מבקע הגורם לכאב, תסמינים קשים או מתמשכים, או אם מתפתחים סיבוכים רציניים כלשהם.

סיבוכים שיכולים לקרות כתוצאה מבקע מפשעתי כוללים:

  • חסימה – כאשר חלק מהמעי נתקע בתעלה המפשעתית, גורם לבחילות, הקאות, כאבי בטן וכאבים במפשעה;
  • כליאה – כאשר חלק מהמעי נלכד ואספקת הדם שלו מנותקת; מצב זה מצריך ניתוח חירום תוך מספר שעות כדי לשחרר את הרקמה הכלואה ולהחזיר את אספקת הדם שלה כך שהיא לא תמות.

בחירת גישה ניתוחית 

ישנן שתי דרכים לתיקון בקע מפשעתי: ניתוח פתוח – שבו מבצעים חתך גדול באופן יחסי כדי לאפשר למנתח לדחוף את הגוש בחזרה לתוך הבטן וניתוח לפרוסקופי –שהינה טכניקה פחות פולשנית, שבה נעשים מספר חתכים קטנים יותר כדי להכניס לאזור כלים לתיקון הבקע. סוג הניתוח שייבחר עבורכם תלויה בהחלטת המנתח על פי קריטריונים שונים.

סביר להניח שתוכלו לחזור הביתה יום לאחר הניתוח, במידה ומדובר בניתוח לפרוסקופי. חשוב לעקוב אחר ההנחיות שתקבלו בזמן האשפוז לגבי איך לשמור על עצמכם ועל פצעי הניתוח, לרבות אכילת תזונה נכונה כדי למנוע עצירות, טיפול בפצע והימנעות מפעילות מאומצת. מרבית האנשים מחלימים מתיקון בקע מפשעתי תוך 6 שבועות, כאשר רבים יכולים לחזור לעבודה ולפעילויות קלות תוך שבועיים. בכל מקרה כדאי להתייעץ עם המנתח טרם הפעולה, ללמוד על הגישה אשר מתאימה עבורכם באופן ספציפי ועל השלכותיה.

סיבוכים פוטנציאליים

תיקון בקע מפשעתי הוא פעולה שגרתית עם מעט מאוד סיכונים. אולם מספר מסוים של בקעים עלולים לחזור בשלב מסוים בחיים לאחר הניתוח. סיבוכים פוטנציאליים נוספים של תיקון בקע מפשעתי כוללים: הצטברות דם או נוזל בחלל שמותיר הבקע (בדרך כלל תסמין זה משתפר ללא טיפול), נפיחות וחבורות של האשכים או בסיס הפין, כאב וחוסר תחושה באזור המפשעה הנגרמים כתוצאה מפגיעה או לכידת עצב במהלך הניתוח, פגיעה באספקת הדם לאשכים, נזק לצינורית הזרע (הצינורית המובילה את הזרע לאשכים).

ישנה סבירות גבוהה יותר לסיבוכים אם אתם מעל גיל 50, מעשנים או סובלים ממחלה אחרת, כגון מחלת לב או בעיות נשימה. אם אתם סובלים מחום, דימום, נפיחות מוגברת או כאב בבטן, כאב שאינו מוקל על ידי משככי כאבים, בחילות או הקאות מתמשכות, צמרמורות, שיעול מתמשך או קוצר נשימה, הגברת האדמומיות סביב החתכים או קושי במתן שתן, יש לפנות בדחיפות לרופא המטפל או למנתח.

כדי שתרגישו שאתם נמצאים בידיים הטובות ביותר, קבעו עוד היום פגישת ייעוץ עם ד"ר יוסף קוריאנסקי. ד"ר  קוריאנסקי הינו כירורג בכיר ומנהל היחידה לכירורגיה אנדוסקופית מתקדמת בביה"ח והוא בעל ניסיון עבודה מעל 30 שנה בתחום הכירורגיה, כולל כירורגיה כללית, כירורגיה לאפרוסקופית מתקדמת, כירורגיה באריאטרית ולאחרונה גם כירורגיה רובוטית.

error: Content is protected !!
דילוג לתוכן