הכל אודות בקע סרעפתי

בקע סרעפתי הוא בליטה של ​​תוכן הבטן לתוך בית החזה הנובע מפגם בסרעפת. האבחנה של תופעה זו תהיה באמצעות צילום חזה ובדיקות הדמיה נוספות, והטיפול הוא תיקון כירורגי, אשר עלול להתבצע גם כניתוח חירום. הניתוח יכול להתבצע בשיטה פתוחה או זעיר פולשנית (לפרוסקופיה).

הקדמה

הסרעפת הינה מחסום שרירי בצורת כיפה היושב מתחת לריאות ומטרתה להפריד בין חלל בית החזה (שם נמצאים הריאות והלב) מחלל הבטן. במקרה וקיים פתח בסרעפת, תוכן הבטן ואיברים כמו קיבה, מעיים, טחול או כבד עלולים לפרוץ דרך הפתח ולהופיע בחלל החזה. מצב זה הינו מצב חירום כירורגי ומחייב ניתוח.

בקע סרעפתי – גורמים

בדרך כלל, בקע סרעפתי עלול להתרחש עקב פגם התפתחותי אך יכול להתרחש גם בבגרות עקב טראומה או פציעה. כאשר פגם זה הינו מולד, הוא עלול להיות קשור למצבים גנטיים אחרים כמו מומי לב ותסמונת דאון או נסיבות שאינן ידועות (כגורם אדיופטי). כאשר הבקע הוא נרכש או מתגלה בבגרות, בדרך כלל הוא נובע מפציעות קהות עקב תאונת דרכים, פרוצדורות כירורגיות שנעשו בחזה או בבטן, נפילות שהשפיעו על אזור הסרעפת, פצעי דקירה או ירי אך גם עקב השמנה, הריון, שיעול ממושך או שינויים מתמשכים בעמוד השידרה. חלק מהתסמינים של בקע סרעפתי כוללים קשיי נשימה, נשימה מהירה, דופק מואץ ותיאבון מופחת. חומרת התסמינים עשויה להשתנות בהתאם לגודלו, הגורמים שהובילו להיווצרותו והאיברים המעורבים.

בקע סרעפתי – דרכי אבחון

ניתן לאבחן בקע סרעפתי בהדמיה שגרתית, כגון צילום רנטגן, אולטרסאונד, MRI וסריקת CT. בדיקות למדידת גזים בדם יכולות גם הם לעזור ולהעריך באופן מדויק יותר את תפקוד הריאות. לפני הלידה, יאובחן העובר במהלך בדיקת אולטרסאונד או באמצעות מדידת כמות מוגברת של מי שפיר (הנוזל המקיף את העובר ומגן עליו) בתוך הרחם. בבגרות, יוכל הרופא לבחון את המטופל בבדיקות ההדמיה לצד תסמינים מאפיינים.  

לא תמיד יתלוו לבקע הסרעפתי תסמינים, אך כאשר איברי הבטן ייפרצו לתוך חלל החזה הם יובילו לתסמינים קליניים של מערכות שונות, כולל תסמינים בחזה (כמו, כאבים בחזה, לחץ וקוצר נשימה), תסמינים בבטן (כמו כאבי בטן, בחילות, הקאות, וביטויים שונים של חסימת מעיים, ריפלוקס חומצי וגיהוקים), כמו גם תסמינים שיוכלו להתבטא בבדיקות דם כמו אנמיה כרונית.

טיפולי ניתוחי כירורגי 

תיקון כירורגי של הבקע הוא הטיפול היחיד שניתן לעשות במצב זה, כאשר בסופו של דבר הבקע ייסגר באמצעות תפרים על מנת להחזיר את שלמות הסרעפת ולמנוע כניסת איברי הבטן לחלל בית החזה. באופן מסורתי הטיפול בוצע באמצעות ניתוח פתוח על ידי חתך בבטן או בחזה. כיום רווח ניתוח בקע סרעפתי בגישה הלפרוסקופית. התאמתה של גישה כזו או אחרת נקבעת על ידי המנתח בהתאם לסוג וגודל הבקע.

שני הניתוחים הללו מבוצעים בהרדמה כללית, כך שהמטופל לא חווה כאב או מודע למצבו. המנתח מבצע שלושה או ארבעה חתכים קטנים על הבטן או על החזה, כאשר דרך אחד מהם הוא מחדיר את הלפרוסקופ, אשר מאפשר לו לראות את כלל השדה הניתוחי מוקרן על צג בחדר הניתוח. באמצעות מספר כלים לפרוסקופיים הוא מחזיר את האיבר שפרץ לתוך חלל החזה ומכניס רשת לתיקון הבקע הסרעפתי והפגם בדופן הבטן, כדי להבטיח שהבקע לא יחזור על עצמו.

סיבוכים פוטנציאליים 

הסיבוכים שעלולים להתרחש בעקבות מצב זה כוללים סיבוכים במעיים, חסימה או כליאה, ניקוב לאחר ניתוח, היצרות בכניסה לקיבה או נפיחות בטנית. שיעור ההישרדות לאחר בקע סרעפתי קשורים באופן ישיר לסוג הפציעה, הגיל והבריאות הכללית של המטופל, כמו גם לחומרת הבקע בהתבסס על הגודל והאיברים הנוספים אשר מעורבים.

מכיוון שניתוח בקע סרעפתי לפרוסקופי הינו מורכב יותר, יש לבחור במנתח מנוסה ומומחה בתחום שיבצע אותו. ד"ר יוסף קוריאנסקי הינו כירורג בכיר ומנהל היחידה לכירורגיה אנדוסקופית מתקדמת בביה"ח איכילוב והוא מבצע את כלל הניתוחים הלפרוסקופיים או הרובוטיים אשר מאפשרים התאוששות וחזרה מהירה לשגרה. כרופא, חלוץ בארץ בתחום הכירורגיה הלפרוסקופית הוא מכיר היטב את נושא הבקע הסרעפתי מקרוב, ויוכל לענות על כל שאלה או חשש שעולים ממצב זה.

error: Content is protected !!
דילוג לתוכן